Acasa Blog Masina hibrid sau pe GPL: Merita sa alegi una dintre ele?
hybrid sau gpl scaled

Masina hibrid sau pe GPL: Merita sa alegi una dintre ele?

Sfaturi automobile 19/02/2023

Cu fiecare an care trece, devine tot mai important sa alegem o masina care sa aiba un impact redus asupra mediului. In acelasi timp, ne dorim sa avem un automobil care sa ne ofere performante bune, confort  si un consum redus de carburant

Daca te afli in situatia de a achizitiona o masina noua ori a unei masini second hand, atunci trebuie sa stii ca ai doua optiuni avantajoase in aceasta perioada: masini hibrid sau masini pe GPL.

Stii care este cea mai buna alegere pentru tine? Descopera acum avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni si afla care este cea mai potrivita pentru nevoile tale.

Ce este o masina hibrid?

O masina hibrid combina doua surse de energie: un motor conventional termic si unul electric. Acest lucru inseamna ca masina poate functiona atat cu combustibil, cat si cu energia electrica stocata in baterie. De asemenea, acest tip de masina poate recupera energie in timpul franarii si o poate stoca in baterie pentru a fi utilizata ulterior.

 Avantajele unei masini hibride

 • Consum redus de combustibil: Datorita combinatiei dintre motorul conventional pe benzina si cel electric, masinile hibride au un consum redus de combustibil.
 • Emisii scazute de CO2: Deoarece masina foloseste atat combustibil, cat si energie electrica, emisiile de CO2 sunt mult mai reduse comparativ cu masinile traditionale pe benzina sau diesel.
 • Performante bune: Datorita combinatiei dintre motorul conventional si cel electric, masinile hibride ofera performante bune, cu acceleratii linistite si o viteza maxima satisfacatoare.

Dezavantajele unei masini hibride

 • Cost ridicat: Desi masinile hibride ofera economii pe termen lung prin reducerea consumului de combustibil, costul initial de achizitie este mai ridicat decat cel al unei masini traditionale.
 • Autonomie limitata: Deoarece masinile hibride sunt echipate cu doua surse de energie, autonomia acestora este limitata comparativ cu masinile traditionale pe benzina sau diesel.
 • Complexitate: Masinile hibride sunt mai complexe decat masinile traditionale, ceea ce poate duce la costuri mai mari pentru intretinere si reparatii.

Ce este o masina pe GPL?

O masina pe GPL foloseste gaz petrolier lichefiat (GPL) ca combustibil. Acest tip de carburant este mai ieftin decat benzina sau motorina, iar masinile care ruleaza pe GPL emit mai putine emisii nocive decat masinile traditionale pe benzina sau diesel.

Avantajele unei masini pe GPL

 • Pret mai redus la combustibil: GPL-ul este un carburant mai ieftin decat benzina sau diesel rezultand un cost de functionare pentru masinile pe GPL mai scazut.
 • Emisii reduse: Masinile pe GPL emit mai putine noxe comparativ cu masinile traditionale pe benzina sau diesel.
 • Usor de instalat: Sistemul de alimentare cu GPL poate fi instalat la aproape orice tip de masina, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa achizitionezi o masina noua pentru a beneficia de avantajele acestui carburant.

Dezavantajele unei masini pe GPL

 • Cost initial ridicat: Desi masinile pe GPL ofera economii pe termen lung prin reducerea costurilor de combustibil, costul initial de achizitie al acestora poate fi mai ridicat decat cel al unei masini traditionale.
 • Complexitate: Instalarea si intretinerea sistemului de alimentare cu GPL poate fi mai complexa decat cea a unei masini traditionale, ceea ce poate duce la costuri suplimentare de intretinere si reparatii.

Ce trebuie sa stii atunci cand alegi intre o masina hibrid sau pe GPL?

 • Prioritatile tale: Alegerea intre o masina hibrid sau pe GPL trebuie sa fie determinata de prioritatile tale, cum ar fi costurile de functionare, impactul asupra mediului, performanta sau autonomia.
 • Bugetul: Atat masinile hibride, cat si cele pe GPL au costuri ridicate fata de masinile traditionale pe benzina sau diesel. Este important sa stabiliti un buget si sa luati in considerare toate costurile asociate, cum ar fi costurile de achizitie, intretinere si reparatii.
 • Utilizarea masinii: In functie de modul in care intentionati sa utilizati masina, una sau alta optiune poate fi mai potrivita pentru nevoile tale. De exemplu, daca calatoresti frecvent pe distante lungi, o masina hibrid poate fi o alegere mai buna, in timp ce daca ai nevoie de o masina pentru drumurile zilnice in oras, o masina pe GPL poate fi o optiune mai potrivita

In final, alegerea perfecta intre masinile hibrid si cele pe GPL depinde de nevoile si preferintele tale. Daca esti preocupat de impactul asupra mediului si de performantele masinii tale, atunci o masina hibrid ar putea fi alegerea ideala pentru tine. Daca, pe de alta parte, esti mai preocupat de costurile de functionare, atunci o masina pe GPL ar putea fi optiunea cea mai buna.

Indiferent de alegerea ta, este important sa analizezi cu atentie avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni si sa alegi cea mai buna masina pentru nevoile tale.

Distribuie articolul:
Sorin Cârstea

Sorin este un profesionist experimentat și pasionat în domeniul vânzărilor și reparațiilor autovehiculelor rutiere, cu peste 35 de ani de experiență în industrie. A deținut poziții de conducere în cadrul unor dealership-uri de renume și a contribuit la dezvoltarea unor proiecte inovatoare în domeniul auto. Acum, Sorin aduce această expertiză și pasiune în cadrul echipei BCCH Group Switzerland, continuând să exceleze în domeniul său.

Urmăriți-ne activitatea:
Copyright © 2024 BCCH Group Switzerland AG. Toate drepturile rezervate.
BCCH Auto Switzerland este o marcă a societățtii BCCH Group Switzerland AG
Sediu social: Calea Bucureștilor 289 Otopeni, 075100, România
Nr. de înregistrare la Registrul Comerțului J23/4957/2022, CUI RO41848769
Apeleaza
Solicita oferta BCCH
Comanda masina