Acasa Blog Ghid: Cum sa mentii masina in stare buna de functionare?
piese masina_1451330396 672x442 1

Ghid: Cum sa mentii masina in stare buna de functionare?

Pentru a-ti mentine masina in stare buna, trebuie sa o verifici regulat si sa o intretii corespunzator. In primul rand, ar trebui sa verifici nivelul uleiului, al lichidului de frana si al lichidului de racire (antigel), sa iti schimbi filtrele si sa verifici presiunea pneurilor. De asemenea, este important sa ai o rutina de curatare a masinii, inclusiv a interiorului si a farurilor.

Este important sa respecti schimbul de ulei la intervalele recomandate de producator, si sa verifici sistemul de franare, suspensie si alte componente mecanice. In cazul in care observi orice anomalie sau problema, este recomandat sa mergi la mecanicul auto pentru a le repara cat mai curand posibil.

Verificarea nivelului uleiului

- bcchauto- Ghid: Cum sa mentii masina in stare buna de functionare?

Verificarea nivelului uleiului, al lichidului de frana si al lichidului de racire este esentiala pentru mentinerea functionarii in siguranta a unei masini si pentru prevenirea problemelor costisitoare.

Uleiul de motor este responsabil pentru lubrifierea si racirea componentelor motorului, iar nivelul scazut poate cauza uzura prematura si poate duce la defectarea motorului.

Lichidul de frana este responsabil pentru franarea masinii si nivelul scazut poate cauza probleme de franare si poate pune in pericol siguranta conducatorului auto si a pasagerilor.

Lichidul de racire mentine temperatura motorului la nivelul optim. Nivelul scazut al antigelului poate cauza supraincalzirea motorului, ceea ce poate duce la defectarea acestuia.

Este important sa verificati aceste lichide in mod regulat, cel putin o data pe luna, si sa le completati daca este nevoie. De asemenea, este important sa utilizati produse de calitate si sa respectati recomandarile producatorului in ceea ce priveste tipul si cantitatea de ulei, lichid de frana si lichid de racire necesare pentru masina dumneavoastra.

Verificarea nivelului de ulei, al lichidului de frana si antigelului este esentiala pentru functionarea sigura a masinii si pentru prevenirea problemelor costisitoare. Este important sa se verifice in mod regulat si sa se completeze daca este necesar, si sa se utilieze produse de calitate pentru a asigura o functionare optima.

Schimbarea filtrelor

- bcchauto- Ghid: Cum sa mentii masina in stare buna de functionare?

Schimbarea filtrelor este esentiala pentru mai multe motive, inclusiv:

 • Eficienta sistemului: Filtrele vechi sau blocate pot reduce eficienta sistemului, ceea ce poate duce la consum de energie mai mare si costuri mai mari. Schimbarea filtrelor in mod regulat poate imbunatati eficienta sistemului si poate reduce costurile.
 • Calitatea aerului: Filtrele sunt proiectate sa captureze particule nedorite din aer, cum ar fi praful si alergenii. Daca filtrele sunt blocate sau vechi, acestea pot fi mai putin eficiente in retinerea acestor particule. Schimbarea filtrelor in mod regulat poate imbunatati calitatea aerului din interior.
 • Protectia echipamentului: Filtrele sunt proiectate sa protejeze echipamentele din sistem, cum ar fi compresoarele si evaporatoarele. Daca filtrele sunt blocate sau vechi, acestea pot permite particule nedorite sa ajunga la echipamente, ceea ce poate duce la uzura prematura sau defectiuni. Schimbarea filtrelor in mod regulat poate preveni acest lucru.
 • Mentenanta: Schimbarea filtrelor in mod regulat face parte din planul de mentenanta al sistemului de climatizare sau aer conditionat. In acest fel se poate asigura ca sistemul functioneaza la capacitate maxima si ca se evita problemele care pot aparea din cauza filtrelor blocate sau vechi.

Schimbarea filtrelor este esentiala pentru eficienta sistemului, calitatea aerului, protectia echipamentului si, in general, buna functionare a masinii.

Verificarea presiunii pneurilor

- bcchauto- Ghid: Cum sa mentii masina in stare buna de functionare?

Verificarea presiunii pneurilor este importanta pentru mai multe motive. In primul rand, o presiune corecta a pneurilor asigura eficienta combustibilului. Aceasta poate duce la economii substantiale pe termen lung. In plus, o presiune corecta a pneurilor poate imbunatati manevrabilitatea si performanta vehiculului, oferind o experienta de conducere mai sigura si mai confortabila.

O presiune a pneurilor prea mica poate duce la uzarea prematura a acestora si poate creste riscul de accidente. Pneurile sub-inflate pot avea o rezistenta mai mare la rostogolire, ceea ce inseamna ca masina va consuma mai mult combustibil pentru a atinge aceeasi viteza. De asemenea, pneurile sub-inflate pot fi mai predispuse la caldura excesiva si la distrugerea flancurilor, ceea ce poate duce la un risc crescut de explozie.

In concluzie, verificarea presiunii pneurilor este esentiala pentru a asigura siguranta, performanta si eficienta vehiculului. Este recomandat sa verificati presiunea pneurilor inainte de fiecare calatorie si sa o ajustati, daca este necesar, la valorile recomandate de producatorul vehiculului.

Curatarea regulata

- bcchauto- Ghid: Cum sa mentii masina in stare buna de functionare?

Curatarea regulata a masinii poate ajuta la prelungirea duratei de viata a acesteia si la mentinerea valorii de revanzare prin mai multe modalitati:

 • Protejarea vopselei: Curatarea regulata a caroseriei masinii poate ajuta la prevenirea acumularii de murdarie si sare, care pot sa ia vopseaua de pe caroserie si sa o faca sa se degradeze mai repede.
 • Protejarea interiorului: Curatarea regulata a interiorului masinii poate ajuta la prevenirea acumularii de praf, gunoi si grasime, care pot sa deterioreze tapiteria si sa o faca sa arate mai putin atractiva.
 • Protejarea sistemelor mecanice: Curatarea regulata a masinii poate ajuta la prevenirea acumularii de sare si praf in componentele mecanice, cum ar fi sistemul de franare, care pot sa le deterioreze si sa le faca sa functioneze mai putin eficient.
 • Protejarea farurilor: Curatarea regulata a farurilor poate ajuta la prevenirea acumularii de praf si insecte, care pot sa reduca luminozitatea farurilor si sa le faca sa functioneze mai putin eficient.
 • Mentinerea valorii de revanzare: O masina curata si ingrijita poate avea o valoare de revanzare mai mare decat o masina neingrijita si necuratata, deoarece arata mai bine si are mai putine probleme mecanice.

Schimbul de ulei

- bcchauto- Ghid: Cum sa mentii masina in stare buna de functionare?

Schimbul de ulei la intervalele recomandate de producator este important pentru mai multe motive:

 • Lubricare: Uleiul de motor lubrifiaza componentele interne ale motorului, reducand frecarea si uzura. Daca uleiul este vechi sau contaminat, acesta poate deteriora componentele motorului, ceea ce poate duce la costuri mari de reparatie.
 • Curatarea: Uleiul de motor curata si indeparteaza murdaria, nisipul si alte impuritati din motor. Daca uleiul nu este schimbat la intervalele recomandate, aceste impuritati pot acumula si pot duce la deteriorarea componentelor motorului.
 • Protectie: Uleiul de motor ofera protectie impotriva uzurii si a coroziunii. Daca uleiul nu este schimbat la intervalele recomandate, acesta poate pierde proprietatile sale de protectie, ceea ce poate duce la uzura prematura a componentelor motorului.
 • Performanta: Uleiul proaspat si curat asigura o performanta optima a motorului, inclusiv o putere mai mare si un consum redus de combustibil. Schimband uleiul la intervalele recomandate

Schimbul de ulei la intervalele recomandate de producator este esential pentru a mentine performanta si durabilitatea motorului tau, precum si pentru a evita costurile neplacute ale reparatiilor neprevazute.

Sistemul de franare

- bcchauto- Ghid: Cum sa mentii masina in stare buna de functionare?

Verificarea sistemului de franare, suspensie si a altor componente mecanice este la fel de importanta, deoarece acestea sunt esentiale pentru siguranta si performanta vehiculului.

Franele uzate pot fi periculoase si pot creste riscul de accidente, iar suspensia defecta poate afecta manevrabilitatea vehiculului si poate duce la uzura anormala a pneurilor.

Alte componente mecanice, cum ar fi amortizoarele si directia, trebuie, de asemenea, verificate si intretinute pentru a asigura functionarea corecta si sigura a vehiculului.

Ignorarea acestor intretineri poate duce la costuri mari de reparatie si poate pune in pericol siguranta pasagerilor si a altor participanti la trafic. Prin urmare, este esential sa respectati intervalele de intretinere recomandate de producator si sa verificati regulat sistemele si componentele esentiale ale vehiculului.

Distribuie articolul:
Sorin Cârstea

Sorin este un profesionist experimentat și pasionat în domeniul vânzărilor și reparațiilor autovehiculelor rutiere, cu peste 35 de ani de experiență în industrie. A deținut poziții de conducere în cadrul unor dealership-uri de renume și a contribuit la dezvoltarea unor proiecte inovatoare în domeniul auto. Acum, Sorin aduce această expertiză și pasiune în cadrul echipei BCCH Group Switzerland, continuând să exceleze în domeniul său.

Urmăriți-ne activitatea:
Copyright © 2024 BCCH Group Switzerland AG. Toate drepturile rezervate.
BCCH Auto Switzerland este o marcă a societățtii BCCH Group Switzerland AG
Sediu social: Calea Bucureștilor 289 Otopeni, 075100, România
Nr. de înregistrare la Registrul Comerțului J23/4957/2022, CUI RO41848769
Apeleaza
Solicita oferta BCCH
Comanda masina