Acasa Blog Semnificatia martorilor de bord

Semnificatia martorilor de bord

Sfaturi automobile 27/04/2023

Martorii de bord sunt un element esential al oricarui vehicul modern, oferind informatii critice despre performanta si starea vehiculului. In acest articol, vom explora semnificatia acestor instrumente esentiale si modul in care ne pot ajuta sa intelegem mai bine vehiculul nostru.

Martorii de bord sunt acele indicatoare de pe panoul de bord al vehiculului care ne arata starea acestuia in timp real. De la nivelul combustibilului si temperatura motorului la indicatoarele de intretinere si alarma de siguranta, acestea sunt esentiale pentru a tine masina in stare buna de functionare si pentru a evita potentiale probleme.

Ce sunt martorii de bord si cum functioneaza?

Martorii de bord sunt simple ecrane sau lumini care se aprind pe panoul de bord al vehiculului si ne informeaza despre diferite aspecte ale acestuia, cum ar fi nivelul combustibilului, temperatura motorului si starea sistemelor electrice. Acestea sunt conectate la diferite componente ale vehiculului si se bazeaza pe senzori si alte instrumente care colecteaza date in timp real despre vehicul.

Ce indica martorii de bord in functie de culoare?

Martorii de bord pot fi de diferite culori, fiecare semnalizand o situatie diferita:

Verde: Indica ca totul este in regula cu vehiculul si ca sistemele importante functioneaza in mod corespunzator.

Galben/portocaliu: Indica o problema potentiala sau necesitatea de intretinere. De exemplu, un martor galben poate indica o problema cu sistemul de franare sau un nivel scazut de ulei.

Rosu: Indica o problema grava si necesita o actiune imediata. De exemplu, un martor rosu poate indica o problema cu sistemul de racire sau un nivel critic de ulei.

Este important sa intelegem semnificatia fiecarui martor de bord si sa luam masuri adecvate in cazul in care apar semnale de alarma. Daca aveti indoieli sau intrebari cu privire la semnificatia unui martor de bord, este recomandabil sa consultati manualul vehiculului sau sa apelati un mecanic auto.

De ce sunt martorii de bord importanti?

Martorii de bord sunt importanti pentru mai multe motive, inclusiv:

  • Ajuta la prevenirea problemelor: Prin informatiile oferite, martorii de bord ne ajuta sa intelegem daca vehiculul are probleme sau daca exista semne de supraincalzire sau alte probleme. Acest lucru ne permite sa luam masuri pentru a preveni problemele inainte de a deveni critice.
  • Imbunatatesc eficienta combustibilului: Prin monitorizarea nivelului combustibilului, martorii de bord ne ajuta sa conducem mai eficient si sa evitam sa aruncam bani pe combustibil inutil.
  • Contribuie la siguranta pe drum: Prin informatiile oferite despre sistemele de siguranta ale vehiculului, martorii de bord ne ajuta sa ne asiguram ca vehiculul este in siguranta si ca sistemele de siguranta functioneaza corect.

Iata o lista a tuturor martorilor de bord in functie de culoare, cu explicatii:

Martori verzi

Avertizare activare cruise control: Cand martorul se aprinde inseamna ca este activ cruise control-ul. Atunci cand apesi frana sau acceleratia, becul se stinge si cruise control-ul se dezactiveaza. 

 

Semnalizari: Unul din cei acesti doi martori de semnalizare va aparea atunci cand actionezi maneta de semnalizare stanga/dreapta sau ambii atunci cand apesi pe butonul de avarii.

Apasa pedala de frana: Acest martor se aprinde inainte de pornirea motorului unei masini cu cutie automata si care solicita apasarea pedalei de frana.

Volanul blocat: Acest martor te anunta ca sistemul antifurt s-a activat si ca volanul este blocat. 

Lumini de intalnire aprinse: Acest martor se arata atunci cand luminile de intalnire sunt pornite.

Indicator faza lunga: Martorul acesta se aprinde atunci cand luminile de drum sunt pornite.

Martori galben/portocaliu

Martor probleme ESP: De obicei, martorul ESP indica faptul ca sistemul de tractiune al masinii a intrat in functiune. Insa, daca acest martor este pornit pentru o perioada indelungata, este posibil sa fie vorba de o defectiune. Recomandarea noastra este sa te prezinti cu masina la un service auto pentru a fi verificata de un specialist.

Martor apa in filtrul de combustibil: Acest martor indica prezenta apei in filtrul de combustibil, o problema care trebuie luata in serios. Intr-o astfel de situatie, trebuie sa opresti motorul si sa elimini apa din filtru cat mai eficient.

Martor vizita service: Acest martor poate avea mai multe cauze. Fie este nevoie sa faci o vizita la service pentru revizie, de exemplu, fie trebuie verificata si reparata o anumita problema. Recomandarea noastra este ca, daca intalnesti acest martor, sa faci cat mai rapid o vizita intr-un service, astfel incat cineva specializat sa poata identifica problema.

Martor avertizare bujii: Un martor prezent in masinile cu motoare diesel, poate indica o problema la bujii, releul de preincalzire a bujiilor sau la injectoare. Recomandam o vizita la un service pentru a cere parerea unui specialist.

Martor lumini ceata spate pornite: Indicatorul va ramane aprins pe toata perioada cat ai pornite luminile de ceata spate, pentru a te feri de o eventuala amenda.

Martori rosii

Portbagaj deschis: Acest martor este activ atunci cand portbagajul masinii tale este deschis sau nu este inchis corespunzator. 

Combustibil scazut: Atunci cand acest martor apare incearca sa te indrepti catre spre cea mai apropiata benzinarie si alimenteaza. Cand se aprinde acest martor, inseamna ca in rezervorul masinii mai este combustibil pentru 50-100 de kilometri.

Supraincalzire motor: Motorul masinii a atins o temperatura prea mare.  Primul lucru pe care il poti face este sa opresti cat mai curand si sa astepti pana cand temperatura se regleaza.

Probleme cu uleiul de motor: Acest martor se aprinde, in general, atunci cand nivelul uleiului de motor este prea mic, dar poate sa indice si o problema cu temperatura uleiului sau cu presiunea acestuia. 

Probleme la motor: Cunoscut si sub numele „check engine”, acest martor da batai de cap oricarui sofer. Acest martor poate indica una sau mai multe probleme, iar singura modalitate de a afla cu exactitate defectiunea este printr-o vizita la un service auto cat mai apropiat. 

Probleme ABS: Daca acest martor se aprinde, inseamna ca masina are o problema la sistemul de franare si este obligatoriu sa faci o vizita unui service autorizat.

Distanta prea mica fata de alt vehicul: acest martor indica faptul ca te apropii prea mult de masina din fata, recomandarea fiind reducerea distantei.

Probleme sistem de franare: Acest martor indica o problema legata de sistemul de franare, fie o problema cu pedala de frana, fie un nivel scazut al lichidului de frana.

Acestea sunt cei mai comuni martori de bord si sunt importanti pentru siguranta si buna functionare a vehiculului. Este important sa cunoastem semnificatia fiecarui martor si sa actionam imediat atunci cand se aprinde un martor rosu sau galben/portocaliu.

Martorii de bord sunt un element esential al oricarui vehicul modern, oferind informatii critice despre performanta si starea vehiculului. Este important sa intelegem semnificatia acestor instrumente si modul in care ne pot ajuta sa imbunatatim siguranta, eficienta si performanta vehiculului nostru. 

Asigurati-va ca intelegeti semnificatia fiecarui martor de bord si luati masuri rapide daca apare vreun semnal de alarma pentru a preveni problemele si a mentine vehiculul in stare buna de functionare.

Distribuie articolul:
Sorin Cârstea

Sorin este un profesionist experimentat și pasionat în domeniul vânzărilor și reparațiilor autovehiculelor rutiere, cu peste 35 de ani de experiență în industrie. A deținut poziții de conducere în cadrul unor dealership-uri de renume și a contribuit la dezvoltarea unor proiecte inovatoare în domeniul auto. Acum, Sorin aduce această expertiză și pasiune în cadrul echipei BCCH Group Switzerland, continuând să exceleze în domeniul său.

Categorii

Articole recente

De ce trebuie sa fii atent la noul model Kia Seltos in 2024
Citeste mai mult

Afla totul despre modelul Lexus LC 500 2024
Citeste mai mult

Cum va arata prima masina electrica Ford produsa in Romania
Citeste mai mult

Afla totul despre noul SUV electric Honda e:Ny1
Citeste mai mult

Despre noi

BCCH Auto Switzerland
Automobile de lux noi si rulate
Echipa BCCH Auto Switzerland ofera clientilor consultanta necesara achizitionarii unui autovehicul din stocul propriu sau la comanda de oriunde din tarile Uniunii Europene. Angajamentul echipei noastre este acela de a oferi un nivel inalt al calitatii serviciilor si autovehiculelor vandute.
Vezi cele 178 masini
Urmariti-ne activitatea:
Copyright © 2023 BCCH Group Switzerland AG SRL. Toate drepturile rezervate.
BCCH Auto Switzerland este o marca a societatii BCCH Group Switzerland AG
Sediu social: Calea Bucurestilor 289 Otopeni, 075100, Romania
Nr. de inregistrare la Registrul Comertului J40/14909/2019, CUI RO41848769
Apeleaza-ne
Solicita oferta BCCH
Solicita oferta
Consultant vanzari Consultant vanzari Consultant vanzari
Contacteaza un consultant
BCCH Auto Switzerland
Pentru a incepe o conversatie cu un consultant BCCH Auto Switzerland, te rugam sa introduci mesajul mai jos, iar un consultant o sa ti se aloce automat.
Mesajul catre consultant