Acasa Blog Kia EV9 2023: Noul SUV electric de la KIA
Kia EV9 suv 2023

Kia EV9 2023: Noul SUV electric de la KIA

Kia a lansat un model electric emblematic, si anume SUV-ul EV9, care a fost prezentat in luna Martie anul acesta. Acest model reprezinta o miscare importanta in directia dezvoltarii vehiculelor electrice si va oferi o alternativa durabila la modelele cu motor pe benzina sau motorina.

Kia se concentreaza pe proiectarea si producerea de vehicule electrice pentru a-si adapta oferta la necesitatile viitorului. SUV-ul EV9 este asteptat sa atraga atentia publicului prin designul sau avangardist si performanta sa impresionanta, facand un pas important in dezvoltarea tehnologiei auto electrice.

Kia a anuntat cu entuziasm ca SUV-ul electric al viitorului sau, Kia EV9, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun nou automobil din 2023 in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor What Car? Reader Awards. Potrivit jurnalistului de la What Car?, Darren Moss, Kia EV9 este "un SUV electric de top", iar acest lucru se datoreaza in principal dimensiunilor impresionante si motoarelor duble pentru tractiune integrala.

Cititorii revistei What Car? au ales cu incredere acest SUV electric pur ca fiind cel mai asteptat automobil din 2023, in detrimentul altor 13 modele impresionante, inclusiv Volvo EX90, Mercedes EQE si Porsche Macan electric.

What Car? este cunoscuta pentru organizarea de premii prestigioase in industria auto, fiind un eveniment cu o traditie de 44 de ani. Este cu atat mai mandru producatorul auto sud coreean sa fie recunoscut in una dintre cele doua categorii votate de cititorii revistei. Kia EV9 a reusit sa castige titlul de cel mai anticipat vehicul in 2023 dintr-un grup select de masini si producatori de top din industrie, inclusiv noi masini electrice, SUV-uri si crossover-uri.

DESIGN

Exterior

kia ev9 concept exterior

Kia EV9 va fi mai spatios decat modelele Sportage si Sorento si va avea o forma patrata, care ii va conferi un aspect robust, asemanator cu cel al unui vehicul off-road, in loc de un crossover.

Conform prezentarii modelului, EV9 are faruri LED matriciale. Aspectul frontal al modelului Kia EV9 este usor de recunoscut datorita semnaturilor distinctive de design ale marcii, precum "nasul de tigru". Cu toate acestea, grila frontala va fi complet acoperita in acest model electric exclusiv, iar in partea de jos se va regasi o grila mai mica, flancata de benzi subtiri verticale de lumini LED.

In ceea ce priveste profilul lateral, forma modelului EV9 este mai putin patrata si mai putin unghiulara decat cea a conceptului, ceea ce ar trebui sa imbunatateasca aerodinamica si autonomia vehiculului. Cu toate acestea, jantele si oglinzile laterale unghiulare vor ajuta masina sa iasa in evidenta in randul SUV-urilor mari. Pentru a imbunatati eficienta aerodinamica a modelului, manerele usilor sunt integrate in caroserie. De asemenea, nu se vor utiliza camere video orientate spre spate, asa cum era prevazut in concept.

In general, se poate spune ca noul model Kia EV9 va fi un SUV spatios si robust, potrivit pentru soferii care cauta un vehicul puternic si practic.

Interior

interior kia ev9 2023

In interiorul modelului electric Kia EV9, veti fi intampinat de o podea complet plata si de o consola centrala suspendata care va crea iluzia spatiului suplimentar, datorita sistemului electric compact de propulsie al vehiculului.

In ceea ce priveste sistemul de infotaiment, veti avea parte de un ecran generos de 27 de inch, care controleaza majoritatea sistemelor masinii, eliminand butoanele conventionale. 
Asteptati-va la un design minimalist si la utilizarea de materiale de inalta calitate, astfel incat Kia EV9 sa poata concura cu alternativele de lux.

Personalizarea interiorului este un alt avantaj al Kia EV9, cu scaune de tip capitan pivotante pentru locurile din fata, un al doilea rand care poate fi miscat inainte sau inapoi pe sinele sale, si un al treilea rand de scaune care se desfasoara din podeaua portbagajului.

Performanta si capacitatea bateriei

Conform speculatiilor, se preconizeaza ca, capacitatea bateriei va fi extinsa in mod semnificativ in viitorul apropiat pentru modelele E-GMP, depasind cu mult cea mai mare capacitate nominala actuala de 77,4 kWh (utilizabil fiind aproximativ 74 kWh).

Se anticipeaza ca EV9 va fi oferit cu mai multe optiuni de pachet de baterii, precum si o versiune de baza cu tractiune spate, care va fi probabil cea mai accesibila optiune de achizitie.

Modelul EV6 poate parcurge o distanta maxima de 530 de km cu o singura incarcare. Cu toate acestea, se asteapta ca noul model Kia EV9 sa aiba o autonomie putin mai mica decat EV6 din cauza dimensiunii si greutatii suplimentare ale acestuia. Cu toate acestea, Kia ar putea sa creasca capacitatea bateriei pentru a compensa aceste probleme. Mai mult, deoarece EV9 are un ampatament mai mare, exista o oportunitate de a mari capacitatea bateriei in viitor.

EV9 va fi disponibil cu optiuni de motorizare single si dual, la fel ca EV6, dar va avea o arhitectura electrica de 800V care va permite incarcarea rapida la viteze de pana la 350 kW. De exemplu, EV6 poate fi incarcat de la zero la 80% in doar 18 minute, ceea ce este un timp foarte rapid pentru un vehicul electric.

Pretul si variantele disponibile

Desi pretul exact si variantele disponibile ale noului SUV Kia EV9 nu au fost inca anuntate oficial, se poate estima ca acesta va fi in concordanta cu preturile actuale ale modelelor electrice similare de pe piata. Un posibil punct de plecare pentru pretul EV9 ar putea fi in jur de 50.000 de euro, cu variante mai scumpe care includ caracteristici suplimentare si pachete de baterii mai mari.

Kia EV9 este un pas important in dezvoltarea si extinderea gamei de vehicule electrice ale companiei sud coreene. Acest SUV electric va oferi o alternativa durabila si atractiva pentru modelele traditionale cu motor pe benzina sau motorina. Cu un design exterior robust si un interior spatios si confortabil, EV9 are toate atuurile pentru a atrage clientii interesati de vehicule electrice si pentru a se impune ca un model emblematic in segmentul sau

In ciuda faptului ca datele exacte privind performanta, autonomia si pretul nu au fost inca dezvaluite, asteptarile sunt ridicate, iar premiul castigat la What Car? Reader Awards demonstreaza increderea publicului in acest model. Cu o lansare programata in ultimul trimestru al anului 2023, Kia EV9 are potentialul de a cuceri piata si de a se impune ca un model de referinta in lumea vehiculelor electrice.

Distribuie articolul:
Oana Bărbuceanu

Pasionata de masini, mi-am început cariera ca inginer, ca specialist back-office service si cu atribuții de responsabil garantii. Am avansat în pozitia de Director Executiv al diviziei de închirieri pe termen scurt si lung, pe care am înființat-o si am dezvoltat-o, construind un parc de peste 700 de vehicule.

Urmăriți-ne activitatea:
Copyright © 2024 BCCH Group Switzerland AG. Toate drepturile rezervate.
BCCH Auto Switzerland este o marcă a societățtii BCCH Group Switzerland AG
Sediu social: Calea Bucureștilor 289 Otopeni, 075100, România
Nr. de înregistrare la Registrul Comerțului J23/4957/2022, CUI RO41848769
Apeleaza
Solicita oferta BCCH
Comanda masina