Acasa Blog Cum să alegi o mașină rulată în siguranță? Sfaturi pentru a te feri de înșelătorii
automobile 5330343_1280

Cum să alegi o mașină rulată în siguranță? Sfaturi pentru a te feri de înșelătorii

Masini de lux 07/05/2024

Achiziționarea unei mașini rulate poate fi o alternativă economică și convenabilă la cumpărarea unei mașini noi și mulți dintre șoferi preferă această variantă. Totuși, acest proces vine cu propriile provocări și riscuri, printre care se numără și posibilitatea de a fi înșelat. În acest articol, vom explora cum să alegi o mașină rulată în siguranță și cum să te ferești de înșelătorii, oferindu-ți sfaturi practice și concrete. 

Mercedes-Benz GLE 450d 4MATIC
Mercedes-Benz GLE 450d 4MATIC
2023
20.000 km
Diesel
109.000 €
TVA deductibil
Mercedes-Benz GLE 350de 4MATIC
Mercedes-Benz GLE 350de 4MATIC
2023
9.400 km
Hibrid Plug-In
98.870 €
TVA deductibil
Mercedes-Benz GLE 450d 4MATIC 9G-Tronic
Mercedes-Benz GLE 450d 4MATIC 9G-Tronic
2023
8.600 km
Diesel
107.900 €
TVA deductibil

Cercetarea preliminară: primul pas în alegerea unei mașini rulate sigure

Primul pas în procesul de achiziție a unei mașini rulate este cercetarea. Este esențial să ai o idee clară despre ce tip de mașină îți dorești, care sunt nevoile tale și bugetul disponibil. Căutările online sunt un punct de plecare excelent. Folosește site-uri de anunțuri auto și forumuri pentru a înțelege prețurile pieței și a identifica modele care se potrivesc cerințelor tale.

Stabilește-ți bugetul

Include și cheltuielile ulterioare, cum ar fi întreținerea, asigurarea și taxele. Este important să ai o viziune clară asupra sumelor pe care ești dispus să le investești nu doar în achiziție, ci și în costurile ulterioare de întreținere.

Identifică modelele potrivite

Fă o listă cu câteva modele de mașini care îți plac și care se încadrează în bugetul tău. Gândește-te la nevoile tale: ai nevoie de o mașină mică pentru oraș sau de una mai mare pentru familie și drumuri lungi?

Citește recenzii și evaluări

Verifică fiabilitatea și costurile de întreținere ale modelelor alese. Recenziile utilizatorilor și testele auto sunt surse excelente pentru a înțelege punctele forte și slabe ale fiecărui model.

Compară prețurile

Utilizează mai multe surse pentru a avea o imagine clară asupra prețurilor de pe piață. Site-urile de anunțuri, forumurile auto și dealerii locali sunt resurse valoroase pentru a determina prețul corect al unei mașini rulate.

Audi A6 50TDI quattro tiptronic
Audi A6 50TDI quattro tiptronic
2020
67.350 km
Diesel
43.500 €
TVA deductibil
Audi A6 50 TDI Matrix LED Limousine
Audi A6 50 TDI Matrix LED Limousine
2021
74.900 km
Diesel
43.500 €
TVA deductibil
Audi A6 55TFSIe quattro S tronic S-Line
Audi A6 55TFSIe quattro S tronic S-Line
2020
56.000 km
Hibrid Plug-In
46.900 €
TVA deductibil

Cum să verifici istoricul unei mașini rulate pentru a evita surprizele neplăcute

Unul dintre cei mai importanți pași în achiziția unei mașini rulate este verificarea istoricului vehiculului. Acest lucru te poate ajuta să eviți mașinile care au fost implicate în accidente grave sau care au avut probleme mecanice serioase.

Solicita raportul VIN (Vehicle Identification Number)

Acest raport conține informații despre proprietarii anteriori, accidente, reparații și kilometrajul vehiculului. Un raport VIN detaliat te poate ajuta să identifici eventualele probleme ascunse.

Verifică kilometrajul

Asigură-te că kilometrajul indicat pe raport corespunde cu cel afișat pe bord. Kilometrajul modificat este o practică înșelătoare comună, așa că fii atent la discrepanțe.

Istoricul de service

Verifică dacă mașina a fost întreținută regulat. O mașină bine întreținută va avea un istoric de service complet și la zi, ceea ce indică faptul că proprietarii anteriori au avut grijă de ea.

Accidente anterioare

Caută semne de reparații majore sau daune structurale care ar putea afecta siguranța și performanța vehiculului. Un raport VIN detaliat va menționa aceste evenimente.

Volvo S90 T6 AWD Inscription
Volvo S90 T6 AWD Inscription
2019
79.000 km
Benzina
37.500 €
TVA deductibil
Volvo S90 T8 Recharge Ultimate Dark
Volvo S90 T8 Recharge Ultimate Dark
2023
15.000 km
Hibrid Plug-In
61.900 €
TVA deductibil
Volvo S90 T8 Plus Bright
Volvo S90 T8 Plus Bright
2023
50.100 km
Hibrid Plug-In
56.500 €
TVA deductibil

Semnele unei mașini accidente: ce să verifici înainte de a cumpăra

O mașină care a fost implicată într-un accident major poate avea probleme ascunse care nu sunt vizibile imediat. Iată câteva semne la care trebuie să fii atent:

Diferențe de culoare

Vopseaua neuniformă sau diferențele de nuanță pot indica reparații anterioare. Acestea sunt semne că mașina a suferit daune și a fost revopsită.

Liniile caroseriei

Verifică dacă liniile caroseriei sunt drepte și dacă ușile, capota și portbagajul se închid corect. Diferențele în alinierea componentelor caroseriei pot indica un accident anterior.

Rugina și coroziunea

Acestea pot indica daune structurale sau reparații de proastă calitate. Verifică zonele sensibile, cum ar fi pragurile, aripile și podeaua mașinii.

Interiorul mașinii

Uzura excesivă a volanului, pedalei și scaunelor poate fi un semn că kilometrajul a fost modificat. De asemenea, fii atent la mirosuri neplăcute sau la urme de umezeală, care pot indica probleme de etanșare.

Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi AWD Prime
Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi AWD Prime
2021
144.900 km
Diesel
34.301 €
TVA deductibil
Hyundai Santa Fe 1.6 HEV 230 6AT 4WD Signature
Hyundai Santa Fe 1.6 HEV 230 6AT 4WD Signature
2023
1.600 km
Hibrid
56.980 €
TVA deductibil
Hyundai Santa Fe Signature Hybrid T-GDI
Hyundai Santa Fe Signature Hybrid T-GDI
2023
25 km
Hibrid
57.431 €
TVA deductibil

Documentele esențiale: ce acte trebuie să ceri înainte de achiziția unei mașini rulate

Documentele sunt esențiale pentru a te asigura că achiziția este legală și transparentă. Iată ce trebuie să ceri:

Cartea de identitate a vehiculului (CIV)

Aceasta conține informații esențiale despre mașină și proprietarul anterior. Verifică autenticitatea și corectitudinea datelor.

Certificatul de înmatriculare

Asigură-te că este valabil și că informațiile corespund cu cele din CIV. Verifică data ultimei inspecții tehnice și asigură-te că aceasta este valabilă.

Istoricul de service

Un carnet de service complet poate oferi informații valoroase despre întreținerea vehiculului. Verifică dacă mașina a fost întreținută în mod regulat și corect.

Factura de achiziție sau contractul de vânzare-cumpărare

Aceste documente sunt esențiale pentru a dovedi tranzacția. Asigură-te că toate detaliile sunt corect completate și semnate de ambele părți.

Mazda CX-5 2.5 SKYACTIV-G (194 CP) AWD Homura
Mazda CX-5 2.5 SKYACTIV-G (194 CP) AWD Homura
2024
25 km
Benzina
43.890 €
TVA deductibil
Mazda CX-5 2.0 SKYACTIV-G (165 CP) FWD
Mazda CX-5 2.0 SKYACTIV-G (165 CP) FWD
2022
9.600 km
Benzina
34.490 €
TVA deductibil
Mazda CX-5 2.0 SKYACTIV-G (165 CP) AWD
Mazda CX-5 2.0 SKYACTIV-G (165 CP) AWD
2023
20 km
Benzina
42.490 €
TVA deductibil

Test Drive-ul: cum să evaluezi corect performanța unei mașini second-hand

Un test drive este crucial pentru a evalua starea generală a unei mașini rulate. Iată cum să te pregătești și ce să urmărești:

Pregătirea pentru test drive

Alege un traseu variat care să includă drumuri urbane, autostrăzi și drumuri neasfaltate. Acest lucru îți va permite să evaluezi comportamentul mașinii în diverse condiții de drum.

Verifică motorul

Ascultă sunetele motorului la pornire și în timpul funcționării. Sunetele neobișnuite pot indica probleme mecanice. Verifică dacă motorul pornește ușor și funcționează fără întreruperi.

Verifică transmisia

Asigură-te că schimbarea vitezelor este lină și fără zgomote ciudate. Testează atât transmisia manuală, cât și cea automată, dacă este cazul.

Suspensia și frânele

Testează suspensia pe drumuri denivelate și verifică eficiența frânelor în condiții de frânare bruscă. Asigură-te că mașina nu trage într-o parte la frânare.

Confortul și funcționalitatea

Verifică dacă toate dotările interioare funcționează corect (aer condiționat, radio, geamuri electrice etc.). Asigură-te că scaunele sunt confortabile și că toate elementele de control sunt ușor accesibile.

Colaborarea cu dealeri de încredere: cum să găsești vânzători de mașini rulate siguri și verificați

Achiziționarea unei mașini rulate de la un dealer de încredere poate reduce considerabil riscul de a fi înșelat. Iată câteva sfaturi pentru a identifica dealeri de încredere:

Cercetează dealerul

Verifică recenziile online și reputația dealerului. Un dealer de încredere va avea recenzii pozitive și clienți mulțumiți. Fii atent la recenziile negative și la modul în care dealerul răspunde la acestea.

Transparența

Un dealer de încredere îți va oferi toate informațiile necesare despre vehicul și nu va încerca să ascundă detalii importante. Cere informații detaliate despre istoricul mașinii și verifică-le.

Garanții

Caută dealeri care oferă garanții pentru mașinile rulate. Aceasta poate fi o dovadă a calității vehiculului și îți oferă un plus de siguranță în cazul apariției unor probleme după achiziție.

Certificarea mașinilor

Unele dealeri oferă vehicule certificate, care au fost verificate și testate riguros înainte de a fi puse în vânzare. Aceste mașini sunt de obicei într-o stare tehnică bună și vin cu garanții suplimentare.

Alegerea unei mașini rulate în siguranță necesită timp și atenție la detalii. Cercetarea preliminară, verificarea istoricului vehiculului, evaluarea stării fizice și mecanice și colaborarea cu dealeri de încredere sunt pași esențiali în acest proces. Urmând sfaturile prezentate în acest articol, vei putea să eviți înșelătoriile și să găsești o mașină rulată care să îți ofere siguranță și fiabilitate pe termen lung. Achiziționarea unei mașini rulate poate fi o experiență pozitivă, atâta timp cât ești informat și precaut.

Distribuie articolul:

Categorii

Articole recente

s60 my24 fuel og
Cele mai bune masini pentru soferi la 18 ani
Citeste mai mult

359310300_237810539099304_1314413748499435122_n \(1\) min
Ce trebuie sa faci cand cumperi o masina rulata? Ghid complet
Citeste mai mult

pozitia corecta la volan
Pozitia corecta la volan - Ghid pentru un condus sigur si confortabil
Citeste mai mult

masini cu portbagaj mare min
Top masini cu portbagaj mare
Citeste mai mult

Despre noi

BCCH Auto Switzerland
Automobile de lux noi si rulate
Echipa BCCH Auto Switzerland ofera clientilor consultanta necesara achizitionarii unui autovehicul din stocul propriu sau la comanda de oriunde din tarile Uniunii Europene. Angajamentul echipei noastre este acela de a oferi un nivel inalt al calitatii serviciilor si autovehiculelor vandute.
Vezi cele 2831 masini
Urmăriți-ne activitatea:
Copyright © 2024 BCCH Group Switzerland AG. Toate drepturile rezervate.
BCCH Auto Switzerland este o marcă a societățtii BCCH Group Switzerland AG
Sediu social: Calea Bucureștilor 289 Otopeni, 075100, România
Nr. de înregistrare la Registrul Comerțului J23/4957/2022, CUI RO41848769
Apeleaza
Solicita oferta BCCH
Comanda masina