Acasa Blog Care sunt factorii care influenteza valoarea unei masini second hand?
masini si bani

Care sunt factorii care influenteza valoarea unei masini second hand?

Cumpararea unei masini second hand poate fi un proces complex. Cand cumparati o masina trebuie sa luati mai multe lucruri in considerare. De la modelul si marca pe care o preferati, la starea tehnica si istoricul acesteia, exista mai multi factori care influenteaza valoarea unei masini.

In acest articol vei afla cum anul de fabricatie, starea tehnica, istoricul de proprietate pot afecta pretul masinii.

Iata o lista cu cei mai relevanti factori care influenteaza pretul unei masini second hand:

Anul de fabricatie

Anul in care masina a fost fabricata este considerat unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza valoarea unei masini. Masinile produse mai recent sunt de regula mai scumpe decat modelele mai vechi, deoarece sunt considerate mai putin uzate si au mai putine probleme mecanice.

Datorita faptului ca tehnologia si design-ul evolueaza odata cu timpul, modelele noi au adesea caracteristici tehnologice mai avansate, cum ar fi pilot automat, sisteme de infotainment si asistenta la conducere, care pot adauga valoare masinii.

Odata cu trecerea timpului este mai probabil ca o masina mai veche sa fie depasita din punct de vedere tehnologic si sa aiba un pret mai mic.

Starea tehnica

Starea tehnica a unei masini second hand este un alt factor important care influenteaza pretul acesteia. Masinile care sunt bine intretinute si au o istorie solida de service sunt adesea mai scumpe decat modelele care au fost neglijate, care nu justifica numarul de kilometri sau au probleme mecanice.

Cu toate acestea, daca masina a fost reparata recent sau au fost adaugate imbunatatiri, pretul acestei masini poate creste, deoarece acestea pot oferi un nivel suplimentar de siguranta si fiabilitate.

Starea generala

Starea generala a masinii poate genera o crestere sau o scadere a pretului de achizitie. O masina la mana a doua este de obicei expusa unei cantitati, mai mici sau mai mari, de uzura, iar valoarea acesteia este strans legata de acest aspect. O masina care nu arata semne prea multe de uzura va putea fi vanduta si cu 20% mai scump, decat una vizibil uzata..

De preferat, atunci cand doriti sa achizitionati o masina second hand, este sa cereti cat mai multe informatii de la vanzator despre vechimea unor piese esentiale cum ar fi: volanta, turbina, sistemul de franare, etc.

Istoricul masinii

Istoricul unei masini second hand poate avea, de asemenea, un impact destul de mare asupra valorii acesteia. Ea poate sa arate bine, dar daca a fost implicata in accidente grave sau a avut probleme tehnice, valoarea ei poate sa scada drastic.

Masinile care au un istoric clar, fara accidente sau alte probleme legale, sunt adesea mai scumpe decat modelele cu istorii complexe sau probleme de ordin juridic. De asemenea, masinile care au avut doar un singur proprietar sau au fost utilizate pentru scopuri personale se vand mai scump decat modelele care au fost utilizate in mod excesiv de mai multi propietari.

Kilometrajul

Kilometrajul este principalul indicator care arata uzura tuturor sistemelor masinii, in general, putem spune cu certitudine ca cu cat o masina are kilometrajul mai mare, cu atat este mai folosita si necesita mai multe investitii ulterioare.

Asadar, este evident ca atunci cand o masina are mai multi kilometri parcursi, ea ar trebui sa fie mai ieftina. Cu toate acestea, trebuie sa faceti o analiza mai amanuntita despre acest aspect, deoarece este important si cum s-au realizat acesti kilometrii. De exemplu, o masina cu acelasi kilometraj, dar folosita ca si taxi, este mai uzata decat o masina folosita pentru curse interurbane.

In situatia in care motorul masinii a parcurs mereu distante scurte, nu a avut niciodata timp pentru a se raci, pentru a face regenerarea filtrului de particule in cazul masinilor diesel, asadar este mai mult afectata de trecerea timpului comparativ cu celalta situatie, chiar daca ambele au parcurs acelasi numar de kilometri.

Reviziile realizate

Reviziile realizate pana in momentul achizitionarii, este un alt criteriu cat se poate de esential. Acesta este un indicator care ne arata starea de sanatate a intregii masini, determinata de grija fostilor propietari pentru aceasta masina. Daca acesta  a fost intretinuta corect iar reviziile nu au fost intarziate, ne garanteaza o stare de functionare optima.

In functie de starea autovechiculului si de cat de multe revizii au fost facute, acestea pot  fi un factor important in stabilirea pretului masinii. Daca masina are un istoric  de revizii regulate si in conditii bune, poate creste valoarea de vanzare. De asemenea, daca masina nu a fost intretinuta corespunzator sau prezinta probleme importante, pretul acesteia poate scadea.

Exclusivitate

Este bine stiut faptul ca o masina produsa in serie limitata, sau care are caracteristici tehnice sau de design unice, poate genera un pret de cumparare/vanzare mai mare. Daca o masina este dintr-o serie limitata sau de colectie, indiferent  de cati propietari a avut inainte, daca aceasta este intr-o stare generala si tehnica buna, pretul ei va fi mai ridicat decat al unei masini second hand obisnuite.

De asemenea, particularitati exclusive tehnice sau de design pot aduce un aport mare in ceea ce priveste pretul masinii second hand. 

Exista foarte multi factori care influenteaza valoarea unui autovehicul, daca faceti o cercetare amanuntita si luati in considerare nevoile dvs., veti putea gasi o masina care vi se potriveste perfect. 

Distribuie articolul:
Urmăriți-ne activitatea:
Copyright © 2024 BCCH Group Switzerland AG. Toate drepturile rezervate.
BCCH Auto Switzerland este o marcă a societățtii BCCH Group Switzerland AG
Sediu social: Calea Bucureștilor 289 Otopeni, 075100, România
Nr. de înregistrare la Registrul Comerțului J23/4957/2022, CUI RO41848769
Apeleaza
Solicita oferta BCCH
Comanda masina