Acasa Blog Acte necesare inmatriculare auto in 2023
acte necesare inmatriculare auto min

Acte necesare inmatriculare auto in 2023

Sfaturi automobile 04/08/2023

Numarul masinilor inmatriculate in Romania creste pe zi ce trece, motiv pentru care este util pentru orice sofer sa stie care sunt actele necesare pentru inmatriculare auto in 2023. In primele trei luni ale acestui an s-au inmatriculat 37.000 de masini noi, ceea ce inseamna o crestere de aproape 28% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Actele necesare difera putin atunci cand vine vorba de inmatricularea autoturismelor noi si cele second hand, insa ti-am pregatit toate informatiile de care ai nevoie in acest sens.

Lista actelor necesare pentru inmatricularea unei masini noi în Romania in 2023

·   Cererea de inmatriculare – se poate descarca de pe site-ul DRPCIV accesand acest link;

·   Fisa de inmatriculare – trebuie completata cu datele proprietarului si sa aiba viza ANAF;

·   Dovada achitarii certificatului de inmatriculare (49 de lei);

·   Actul de identitate in original si copie al persoanei care face solicitarea;

·   Copie dupa asigurarea RCA valabila in momentul respectiv si sa fie pe numele proprietarului autoturismului;

·   Documentul care atesta dreptul de proprietate in original si copie al persoanei care face solicitarea;

·   Cartea de identitate a autovehiculului in original si copie;

·   Dovada achitarii placutelor de inmatriculare (40 de lei pentru cele obisnuite si 90 de lei pentru numerele preferentiale);

·   In cazul inmatricularii pe persoana juridica este nevoie de acte care atesta dobandirea personalitatii juridice.

Asadar, actele necesare pentru inmatriculare auto nou in 2023 sunt usor de obtinut, iar costul pentru aceasta procedura este accesibil. Se mai adauga taxa de inmatriculare de 89 de lei si se poate achita direct pe site-ul DRPCIV, online pe ghiseul.ro, la statiile SelfPay sau la bancile BCR si CEC. In schimb, costul RCA poate fi ceva mai ridicat, insa valoarea difera in functie de autoturismul care se doreste a fi inmatriculat. Restul taxelor se pot achita direct in conturile trezoreriei si gasesti aici o lista pentru fiecare judet in parte.

Acte necesare inmatriculare auto second hand din Romania in 2023

Procedura este diferita in cazul masinilor second hand, motiv pentru care sunt necesare alte documente pentru inmatriculare auto, atunci cand vorbim de cele care au mai fost inmatriculate in Romania sau in oricare alt stat UE. Astfel, pentru cele cumparate din tara, la actele amintite mai sus se adauga si urmatoarele:

·   Certificatul de inmatriculare al masinii (talonul masinii) in care proprietarul anterior semneaza transmiterea dreptului de proprietate;

·   Placutele de inmatriculare, doar in cazul in care fostul proprietar nu doreste sa pastreze acel numar de inmatriculare.

In cazul autoturismelor achizitionate in leasing, autoritatile solicita prezentarea contractului in care sunt mentionate partile implicate, durata contractului si datele de identificare ale autoturismului, atat in original, cat si copie.

Acte necesare inmatriculare auto second hand din UE in 2023

Actele necesare pentru inmatriculare auto difera in cazul in care masina provine dintr-o tara UE, insa conteaza daca aceasta a fost inmatriculata anterior in UE. In cazul celor care au mai fost inmatriculate sunt necesare urmatoarele:

·   Cererea solicitantului – se poate descarca de aici;

·   Dovada inregistrarii in evidentele fiscale ale judetului in care proprietarul isi are domiciliul, sediul sau resedinta (in cazul celor cu domiciliu in strainatate). Concret, este nevoie de inscrierea pe actul de instrainare – dobandire a numarului de inregistrare in evidenta mijloacelor de transport supuse inmatricularii;

·   Dovada achitarii certificatului de inmatriculare (49 de lei);

·   Actul de identitate in original.

·   Procura autentificata la notar atunci cand documentele sunt depuse de catre o alta persoana si nu proprietarul autoturismului;

·   Copie dupa asigurarea RCA care trebuie sa fie valabila la momentul respectiv;

·   Documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului inregistrat luat in evidentele fiscale ale judetului de domiciliu, atat in original, cat si copie;

Suplimentar, pentru persoanele juridice este nevoie de copie dupa documente care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, adica un certificat constatator eliberat de ONRC. De asemenea, in cazul in care autoturismul este in leasing, atunci este necesara prezentarea contractului in care sunt mentionate partile implicate, durata contractului si datele de identificare ale autoturismului, atat in original, cat si copie.

Daca persoana juridica care a efectuat achizitia intracomunitara a autoturismului si solicita inmatricularea acestuia nu este inregistrata in scopuri de TVA, atunci este nevoie suplimentar de un formular numit „Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport” care se emite de ANAF. Cu toate acestea, in situatia in care autoturismul in cauza este la mana a doua din UE, insa nu a mai fost inmatriculat vreodata intr-un alt stat, atunci este nevoie sa se faca prima inmatriculare in Romania.

Acte necesare inmatriculare auto second hand din afara UE in 2023

Exista si posibilitatea ca autoturismele sa fie importate in Romania din tari care nu fac parte din UE, caz in care se cer urmatoarele documente pentru inmatriculare auto:

·   Toate actele necesare pentru inmatriculare auto nou;

·   Dovada efectuarii formalitatilor vamale de import in original sau copie legalizata;

·   Certificatul de autenticitate al autoturismului eliberat de RAR, costul fiind de 539 lei;

·   Documentele originale de inmatriculare din strainatate si placutele de inmatriculare.

Soferii au la dispozitie 30 de zile de la achizitia autoturismului sa depuna dosarul in vederea inmatricularii acestuia, indiferent ca este unul nou sau la mana a doua. Dosarele se depun la sediul DRPCIV din judetul in cauza.

Firme care se ocupa de procedura de inmatriculare in locul tau

In cazul in care nu te pricepi, nu dispui de timpul liber necesar sau poate vrei sa eviti eventualele batai de cap, exista numeroase firme care se pot ocupa de aceste proceduri de inmatriculare in locul tau. De regula, se semneaza un contract cu acestea, se achita o anumita suma, iar firma se va prezenta la fiecare institutie in parte si va obtine actele necesare in vederea inmatricularii, iar printr-o imputernicire se poate prezenta si la DRPCIV pentru a depune actele finale. Ulterior poti ridica personal actele masinii sau le poti primi direct acasa in decurs de cateva zile.

Cumpara dintr-o sursa de incredere

Bucuria de a cumpara o masina este foarte mare pentru orice sofer, fara indoiala, insa aceasta poate fi umbrita rapid daca autoturismul nu este ceea ce pare la prima vedere. Exista nenumarate situatii in care soferii sunt pacaliti de dealeri sau de vanzatori privati, motiv pentru care este extrem de important sa achizitioneze autoturisme doar din surse de incredere. La BCCH Auto Switzerland te asteptam cu un parc auto bogat cu masini din toate clasele pregatite sa acopere nevoile si preferintele tale. Aici te bucuri de tot sprijinul de care ai nevoie atunci cand doresti achizitionarea unui autoturism, iar intregul proces devine mai simplu si mai comod ca niciodata!

Distribuie articolul:
Sorin Cârstea

Sorin este un profesionist experimentat și pasionat în domeniul vânzărilor și reparațiilor autovehiculelor rutiere, cu peste 35 de ani de experiență în industrie. A deținut poziții de conducere în cadrul unor dealership-uri de renume și a contribuit la dezvoltarea unor proiecte inovatoare în domeniul auto. Acum, Sorin aduce această expertiză și pasiune în cadrul echipei BCCH Group Switzerland, continuând să exceleze în domeniul său.

Urmăriți-ne activitatea:
Copyright © 2024 BCCH Group Switzerland AG. Toate drepturile rezervate.
BCCH Auto Switzerland este o marcă a societățtii BCCH Group Switzerland AG
Sediu social: Calea Bucureștilor 289 Otopeni, 075100, România
Nr. de înregistrare la Registrul Comerțului J23/4957/2022, CUI RO41848769
Apeleaza
Solicita oferta BCCH
Comanda masina